https://unsplash.com/de/fotos/mann-sitzt-auf-gang-stuhl-mit-fussen-auf-gepack-und-schaut-auf-das-flugzeug-mSESwdMZr-A

Tanınma ortaklık vizesi

Tanınma ortaklığı kapsamında, Almanya’ya giriş yaptıktan sonra işvereninizin desteğiyle tanınma prosedürünü tamamlayabilir ve aynı zamanda çalışmaya başlayabilirsiniz.

Sie befinden sich hier:

Deneyimli bir profesyonelseniz ve düzenlemeye tabi olmayan bir meslekte çalışmak istiyorsanız, Almanya’da iyi kariyer fırsatları bulunmaktadır. Bu durumda, Yabancıların İstihdamına İlişkin Yönetmeliğin (BeschV) 6. Maddesi ile bağlantılı olarak İkamet Kanununun [AufenthG] 19c (2) Maddesi uyarınca Almanya’da nitelikli çalışma için oturma izni alabilirsiniz. Bunun için kalifikasyonunuzun Almanya’da resmi olarak tanınması gerekli değildir.
Almanya’ya giriş için vizeye ihtiyacınız olup olmadığını öğrenmek için “Vizeye ihtiyacım var mı?” bölümüne bakın. bölüm.

Tanıma ortaklığı çerçevesinde çalışmak için vize almanın şartları nelerdir?

  • Yeterlilik: Yabancı bir yüksek öğrenim diplomasına veya en az iki yıllık tam zamanlı eğitim gerektiren mesleki yeterliliğe sahip olmanız. Yüksek öğrenim dereceniz veya mesleki yeterliliğiniz, onu aldığınız ülkenin hükümeti tarafından tanınmalıdır. Vize başvurunuz için mesleki yeterliliğinize ilişkin olumlu bilgilere veya yüksek öğrenim derecenize ilişkin dijital bir Karşılaştırılabilirlik Beyanı’na ihtiyacınız vardır. Bu belgelerden herhangi birini almak için Yabancı Eğitim Merkezi Ofisine (ZAB) başvuruda bulunabilirsiniz.

Not

Maalesef şu anda mesleki niteliklere ilişkin dijital bilgi başvurunuzu henüz ZAB’a gönderemezsiniz. Bunun ne zaman mümkün olacağı, tarih güvenilir bir şekilde belirlenir belirlenmez burada duyurulacaktır. Ancak yine de vize başvurusunda bulunabilirsiniz.

  • Somut iş teklifi: Almanya’daki bir işverenden somut bir iş teklifi aldınız. Genellikle nitelikli istihdam olacaktır. Bu, bu işi yapabilmek için yüksek öğrenim diplomasına veya nitelikli mesleki eğitime ihtiyacınız olacağı anlamına gelir. Yardımcı görevler bu amaç için yeterli olmayacaktır. Uygulama lisansının gerekli olduğu, düzenlemeye tabi mesleklerde (örneğin doktor, hemşirelikteki sağlık profesyonelleri) istihdam için bir istisna bulunmaktadır. Bu durumda, çalışma ruhsatınızı alana kadar asistan olarak çalışabilirsiniz.
  • Tanınma ortaklığı sözleşmesi: Gelecekteki işvereninizle, iş ilişkinizin bir parçası olarak tanınma prosedürünü tamamlama fırsatına sahip olacağınızı belirten yazılı bir anlaşma imzaladınız. Bu sözleşme iş sözleşmenize de dahil edilebilir.
  • Dil yeterliliğinin kanıtı: Avrupa Ortak Dil Referans Çerçevesi’nin (CEFR) A2 düzeyinde veya üzerinde Almanca dil becerilerine sahipsiniz. Mesleğe bağlı olarak, Almanya’daki yeterlilik tedbirlerine katılım için daha yüksek bir Almanca seviyesinin gerekli olabileceğini lütfen unutmayın.
  • Uygun işveren: İşvereniniz tanınma ortaklığına uygun olmalıdır. Bu, şirketin halihazırda mesleki eğitim veya yeterlilik sonrası beceri geliştirme sağlama konusunda deneyime sahip olduğu anlamına gelir. Yetkili makam vize işlemi sırasında işvereninizin uygunluğunu kontrol edecektir. Vasıflı işçi rolünde sizin herhangi bir işlem yapmanıza gerek yoktur.

Bilgi

Çalışma koşullarınız (maaş, çalışma saatleri vb.) ev çalışanlarının koşullarına uygun olmalıdır. Vize sürecinin bir parçası olarak bu, istihdamınızı onaylaması gereken Federal İş Ajansı (BA) tarafından değerlendirilecektir.

Yukarıdaki gereksinimleri karşılıyor musunuz? Daha sonra vize ve giriş işlemleri hakkında bilgi edinin.

Yabancı yeterliliklerin tanınma prosedürünün nasıl çalıştığını öğrenmek için “Tanınma” bölümüne bakın.

Tanınma ortaklığı çerçevesinde istihdam için vize ne gibi fırsatlar sunar?

Çalışmaya eşlik eden bir tanıma prosedürü için oturma izni başlangıçta 12 aya kadar verilir. Bir defada en fazla üç yıla kadar uzatılabilir. Bu oturma izni, tanınma ortaklığınızın olduğu işin yanı sıra, ikincil istihdamda haftada 20 saate kadar çalışmanıza olanak tanır.

İpucu

Almanya’ya varır varmaz denklik başvurusunda bulunmalısınız. Hangi ofisle iletişime geçeceğinizi öğrenmek için Tanıma Bulucuyu kullanın.

Tanıma prosedürünün başarıyla tamamlanmasından sonraki seçenekler

  • Tanınma prosedürü başarılı oldu: Mesleki yeterliliğinizin tam olarak tanınmasını aldınız. Almanya’da daha fazla kalabilmeniz için artık Almanya’daki yetkili yabancılar dairesine vasıflı işçiler için oturma izni veya AB Mavi Kart başvurusunda bulunabilirsiniz. Bunu yapmak için ya mevcut işvereninizde çalışmaya devam etmelisiniz ya da başka bir nitelikli istihdam teklifinin kanıtını sunmalısınız. Eğer bir iş teklifiniz yoksa, uygun bir iş bulmak için Almanya’da 12 aya kadar kalma seçeneğiniz vardır. Bu amaçla iş arayanlar için oturma izni almak üzere yetkili yabancılar dairesine başvurmanız gerekir (İkamet Yasası [AufenthG] Madde 20 (3) No. 4). İş ararken her türlü işe girme hakkına sahipsiniz.
  • Yeterliliğiniz tanınma prosedüründe kısmi tanınma aldı: Kısmi tanınma, tam tanınma için gerekli teorik veya pratik beceri veya bilgiye sahip olmadığınız anlamına gelir. Bu durumda tanıma ortaklığına ilişkin oturma izniniz iki yıla kadar yenilenecektir. Yenileme, tam denkliğe ulaşmak için gerekli yeterlilik tedbirlerine katılmanızı gerektirir. Yeterlilik tedbirlerine örnek olarak bir dil kursu veya işe yerleştirme verilebilir. Tanınma ortaklığının bir parçası olarak, işvereninizin size tespit edilen beceri eksikliklerini giderme fırsatını vermesi gerekmektedir. Yabancı mesleki niteliklere sahip kişiler için yeterlilik önlemlerine ilişkin bilgiler, örneğin Federal İş Ajansı’nın (BA) web sitesinde, „Anerkennung in Deutschland“ bilgi portalında ve „IQ – Yeterlilik Yoluyla Entegrasyon“ Ağı’nda bulunabilir.

İpucu

İkamet izninizin azami süresi dolmak üzereyse ve tanıma işleminden olumlu sonuç alamadıysanız, yine de başka bir ikamet iznine geçip geçemeyeceğinizi kontrol edin. “Almanya’da Çalışmak ve Yaşamak” yardım hattını önceden arayarak bilgi alın.

Tanıma ortaklığı çerçevesinde istihdam için vize

Hazırlık aşamasından başvuru formlarının doldurulmasına kadar: Bu adım adım kılavuz, bir tanınma ortaklığında çalışmak için nasıl vize alacağınızı gösterir.