https://unsplash.com/de/fotos/mann-sitzt-auf-gang-stuhl-mit-fussen-auf-gepack-und-schaut-auf-das-flugzeug-mSESwdMZr-A

Mesleki eğitimi tamamlama vizesi

Almanya’da mesleki bir eğitim mi tamamlamak istiyorsunuz? Bunun için özel bir vize başvuru prosedürü bulunmaktadır. Daha fazlasını burada bulabilirsiniz.

Sie befinden sich hier:

Almanya’da mesleki eğitim birçok kapıyı açar ve kendinizi Almanya’daki iş dünyasına hazırlamanın en iyi yoludur. İki seçeneğiniz var: Okul temelli veya şirket içi mesleki eğitimi tamamlayabilirsiniz. Her iki durumda da İkamet Kanunu’nun (AufenthG) 16a maddesi uyarınca bir ikamet iznine ihtiyacınız olabilir.

Almanya’ya giriş için vizeye ihtiyacınız olup olmadığını öğrenmek için lütfen “Vizeye ihtiyacım var mı?” bölümüne bakın. bölüm.

Mesleki eğitim vizesi için gerekenler nelerdir?

  • Almanya’da belirli bir eğitim yeri: Almanya’da şirket içi veya okul temelli bir mesleki eğitim yerinizin olduğuna dair kanıt sunabilirsiniz.
  • Dil yeterliliğinin kanıtı: Nitelikli mesleki eğitim için gerekli dil becerilerine sahipsiniz. Normalde Avrupa Ortak Dil Referans Çerçevesi’nin (CEFR) B1 seviyesinde Almanca dil becerilerine sahip olmanız gerekir. Eğitim kurumunun henüz dil becerilerinizi test etmemiş olması veya Almanca hazırlık kursunu henüz tamamlamamış olmanız durumunda bu durum geçerlidir.
  • Yaşam masraflarını karşılayabilme: Kaldığınız süre boyunca yaşam masraflarınızı karşılayabilmeniz gerekir. Genel olarak bu, ayda en az 903 € (2024 itibariyle) sahibi olduğunuzu kanıtlayabilmeniz gerektiği anlamına gelir. Okula dayalı mesleki eğitim almayı planlıyorsanız, blokeli bir banka hesabı açarak veya bir taahhüt beyanı göndererek yaşam masraflarınızı karşılayabileceğinizi kanıtlayabilirsiniz. Şirket içi mesleki eğitim durumunda, aynı zamanda kanıt teşkil edebilecek bir ödenek alacaksınız. İleride alacağınız mesleki eğitim ödeneğinin yetersiz olması durumunda, blokeli banka hesabınızın bulunduğunu veya taahhüt beyanınızın olduğunu göstererek aradaki farkı kapatabilirsiniz.

Bilgi

Şirket içi mesleki eğitim durumunda, vize prosedürünün bir kısmı, örneğin; Alman çıraklarla aynı koşullar altında çalışıp çalışmayacağınız. Bu, sizin tarafınızdan herhangi bir işlem yapılmasını gerektirmeyen, kurum içi bir prosedürdür.

Bu gereklilikleri yerine getiriyor musunuz? Giriş vizesi süreci hakkında bilgi edinin.

Mesleki eğitim vizesi ne gibi fırsatlar sunar?

Okul bazlı veya şirket bazlı mesleki eğitimi tamamlamak için, söz konusu mesleki eğitim programı süresince buna karşılık gelen bir oturma izni verilecektir. Almanya’da nitelikli mesleki eğitim programları genellikle en az iki yıllık bir süreye sahiptir.

Mesleki eğitim amaçlı oturma izni ile mesleki eğitiminizden bağımsız olması durumunda haftada 20 saate kadar ikinci bir işte çalışabilirsiniz.

Bilgi

Şirket içi nitelikli mesleki eğitim alıyorsanız, oturma izniniz size Almanya’da Almanca hazırlık kursuna katılma hakkını verir (İkamet Yasası [AufenthG] Madde 16a (1), cümle 4). Bu, devlet tarafından finanse edilen bir mesleki dil kursu veya sizi mesleki eğitime hazırlamak için özel olarak tasarlanmış başka bir dil kursu olabilir.

Mesleki eğitiminizi başarıyla tamamladıktan sonra nitelikli bir iş bulmak için Almanya’da 12 aya kadar kalabilirsiniz. Bunu yapmak için, Bölüm 20 (3) no. İkamet Yasası’nın 3’ü (AufenthG). Bu oturma izni için yetkili yabancılar dairesine başvurabilirsiniz.

Almanya’da iş ararken geçim masraflarınızı karşılamak için her türlü işte çalışmaya hakkınız vardır. Nitelikli bir iş bulduğunuzda, Almanya’dan ayrılmanıza gerek kalmadan nitelikli istihdam için oturma iznine başvurabilirsiniz. Bir sağlık veya bakım mesleğinde mesleki eğitiminizin ardından hemşire asistanı olarak çalışıyorsanız, İkamet Kanunu’nun (AufenthG) 19c (1) Maddesi uyarınca, 22a Yönetmeliği ile bağlantılı olarak başka bir istihdam için oturma izni alacaksınız. Yabancıların İstihdamı (BeschV).

Almanya’da mesleki eğitiminizi tamamladıktan sonra başka hangi seçeneklerin size sunulduğunu öğrenmek için „Mesleki eğitiminizden sonraki beklentiler“ bölümüne bakın.

Bilgi

Almanya’da mesleki eğitiminizi başarıyla tamamladıysanız ve bu ülkede iki yıl çalıştıysanız, bunun için ek koşulları da yerine getiriyorsanız, bir yerleşim izni alabilirsiniz (İkamet Yasası [AufenthG] Madde 18c (1), 2. cümle). izin vermek.

Bir bakışta: Mesleki eğitim vizesi

Hazırlıklardan başvuru formlarına kadar: Bu adım adım kılavuz, mesleki eğitimi tamamlamak için nasıl vize alacağınızı gösterir.

Mesleki eğitim yeri aramak amacıyla vize

Almanya’da nitelikli mesleki eğitim almakla ilgileniyor ancak henüz bir mesleki eğitim yeri bulamadınız mı? İkamet Yasası’nın (AufenthG) 17 (1) maddesi uyarınca mesleki eğitim yeri aramak amacıyla vize alarak, iş başvurusunda bulunmak ve uygun bir mesleki eğitim yeri bulmak için Almanya’ya gelebilirsiniz.

Almanya’ya giriş için vizeye ihtiyacınız olup olmadığını öğrenmek için lütfen “Vizeye ihtiyacım var mı?” bölümüne bakın. bölüm.

Mesleki eğitim yeri aramak için vize almanın şartları nelerdir?

  • Okul bitirme sertifikasının kanıtı: Yüksek öğrenime veya yurtdışındaki bir Alman okulundan yeterliliğe erişmenizi sağlayan bir okul bitirme sertifikanız var.
  • Dil yeterliliğinin kanıtı: Avrupa Ortak Dil Referans Çerçevesi’nin (CEFR) B1 düzeyinde Almanca dil becerilerinizi gösterebiliyorsunuz.
  • Yaş sınırı: 35 yaşının altındasınız.
  • Yaşam masraflarını karşılayabilme: Konaklama sürenizin tamamı boyunca yaşam masraflarınızı karşılayabilirsiniz. Bunu, ayda en az 1.027 € (2024’te) tutarında bloke bir banka hesabı açarak veya bir taahhüt beyanı göndererek kanıtlayabilirsiniz.

Bahsedilen gereksinimleri karşılıyor musunuz? Giriş ve vize süreciyle ilgili prosedür hakkında bilgi edinin.

Mesleki eğitim yeri aramak için vize ne gibi fırsatlar sunar?

Mesleki eğitim yeri aramak amacıyla verilen vize veya oturma izni ile Almanya’ya girebilir ve mesleki eğitime başvurmak için dokuz aya kadar kalabilirsiniz. Bu süre zarfında haftada 20 saate kadar çalışmanıza izin verilmektedir. Ayrıca iki haftaya kadar deneme çalışmasını tamamlama fırsatınız da var.

Mesleki eğitim yeri aramak amacıyla vize

Hazırlıklardan başvuru formlarına kadar: Bu adım adım kılavuz, mesleki eğitim yeri aramak için nasıl vize alacağınızı gösterir.