Danışmanlık ve destek ile ilgili sorular
Almanya'da yaşamak ve çalışmakla ilgili sorularımda bana kim yardımcı olabilir?
Almanya'da çalışmak ve yaşamak hakkında sorularınız varsa, Almanca ve İngilizce olarak sunulan "Almanya'da Çalışmak ve Yaşamak" yardım hattı size yardımcı olacaktır. İş arama, çalışma ve kariyer, yabancı mesleki niteliklerin tanınması, giriş ve ikamet ve Almanca öğrenimi konularında bilgi sunar. Kişisel tavsiye için lütfen +49 30 1815 1111'i arayın.
Almanya'da iş bulmama kim yardımcı olabilir?
Federal İş Ajansı'nın bir parçası olan Merkezi Yabancı ve Uzmanlık Yerleştirme Servisi (ZAV) iş bulmanıza yardımcı olabilir. Tavsiye için make-it-in-germany@arbeitsagentur.de adresine bir e-posta gönderin veya +49 30 1815 1111 numaralı telefondan "Almanya'da Çalışmak ve Yaşamak" yardım hattımızı arayın.
Almanya'ya yatırım yapmak istiyorum. Kime başvurabilirim?
Almanya'da yatırım yapmak istiyorsanız German Trade & Invest (GTAI) ile iletişime geçebilirsiniz. GTAI'deki uzmanlar sizi Almanya'daki yatırım fırsatlarının yanı sıra bölgedeki yasal çerçeve ve finansman programları hakkında bilgilendirecek.
Yabancı diplomamın Almanya'da tanınması konusunda bana kim yardımcı olabilir?
Yabancı diplomanızın Almanya'da tanınmasını istiyorsanız, bununla ilgili bilgileri "Almanya'da Tanınma" bölümünde bulabilirsiniz. Web sitesinde tanınmaya ihtiyacınız olup olmadığı ve bunun nasıl çalıştığı hakkında bilgi bulacaksınız. Mesleki yeterliliğinizin tanınmasıyla ilgili herhangi bir sorunuz varsa, lütfen iletişim formunu kullanın.
Kendi ülkemde danışmanlık hizmetlerini nasıl bulabilirim?
Almanya'ya göçle ilgili yurt dışı bağlantılarını arıyorsanız dünya haritamıza bakabilirsiniz. Burada size her ülkede yerel olarak destek verebilecek kurumların bir listesi verilmektedir.
Almanya'da çalışmak
Almanya'da çalışmak için vizeye ihtiyacım var mı?
Almanya'da kısıtlama olmadan çalışabilirsiniz ve Avrupa Birliği, Avrupa Ekonomik Alanı veya İsviçre'den geliyorsanız vizeye ihtiyacınız yoktur. Herkesin Almanya'da yaşamak ve çalışmak için vizeye ihtiyacı var. Size uygun olan vize türü, niteliklerinize ve kalış amacınıza bağlıdır. Vizelerle ilgili daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Federal Hükümet yeni bir Nitelikli Göç Yasası çıkardı. Yeni yasa ne gibi değişiklikler getiriyor?
Vasıflı işçilerin üçüncü ülkelerden Almanya'ya göçüne ilişkin Nitelikli Göç Yasası'nın değiştirilmiş versiyonu Kasım 2023'ten itibaren kademeli olarak yürürlüğe girecektir. Değişiklik sayesinde, mesleki eğitim almış vasıflı işçilerin ve pratik mesleki uzmanlığa sahip kişilerin göçü, kolaylaştırıldı. Değişikliklere ilişkin ek ayrıntılı bilgiyi burada bulabilirsiniz.
Yurt dışında edindiğim mesleki yeterliliğimin Almanya'da tanınmasını sağlayabilir miyim?
Yurt dışında edindiğiniz mesleki yeterliliğinizin Almanya'da tanınmasını sağlayabilirsiniz. Hatta bazı durumlarda Almanya'da mesleğinizde çalışabilmeniz veya çalışma vizesi alabilmeniz için bu zorunludur. 2012 yılında yürürlüğe giren Tanıma Yasası, yabancı mesleki yeterliliklerin tanınmasını kolaylaştırdı. Buna göre herkes, uyruğa veya ikamet yerine bakılmaksızın tanınma prosedüründen yararlanma hakkına sahiptir.
Almanya'da iş tekliflerini nerede bulabilirim?
Almanya'daki güncel iş tekliflerini "Make it in Almanya" iş ilanlarında veya internetteki diğer tanınmış iş portallarında bulabilirsiniz. İşverenler, "Almanya'da Yap" iş ilanlarındaki tüm iş teklifleri için yabancı profesyonellerden başvuru almayı kabul etti. İş aramaya ilişkin daha fazla ipucunu "İş Arama" bölümümüzde bulabilirsiniz.
Almanya'da hangi meslek ve sektörlerde iş bulma şansım yüksektir?
Bu noktada, özellikle mühendisler ve BT uzmanları gibi teknik açıdan kalifiye profesyonellerin Almanya'da iş bulma şansı yüksektir. Ancak Alman şirketleri aynı zamanda doktor, hemşire, zanaatkar ve bilim adamlarını da arıyor. Aranan meslekler hakkında daha fazla bilgiyi "Talep edilen meslekler" makalesinde bulabilirsiniz.
Almanya'da iş bulmak için Almanca konuşmam gerekiyor mu?
Mesleğinizde Almanca dil becerisine ihtiyaç duyup duymadığınız, yapılacak mesleğe ve işverene bağlıdır. Çoğu zaman, vize başvurusu için belirli Almanca dil becerilerine sahip olduğunuzun kanıtı da gereklidir. Her halükarda, temel Almanca bilgisini edinmek hem günlük yaşamda hem de topluma aktif katılımda çok faydalıdır. Deneyimler, Ortak Avrupa Dil Referans Çerçevesine göre B2 dil seviyesinin bunun için iyi bir başlangıç noktası olduğunu göstermektedir. Almanca'yı nasıl ve nerede öğrenebileceğinizi "Almanca Öğrenin" bölümünde bulabilirsiniz.
Almanya'da işe nasıl başvurabilirim?
Almanya'da bir işe başvurmak için genellikle bir Almanca özgeçmişe (CV), bir ön yazıya ve niteliklerinizle ilgili referanslara ihtiyacınız olacaktır. Nasıl başvuracağınıza ilişkin ipuçlarını "İş başvurusu" bölümünde bulabilirsiniz.
İş sözleşmemde neler olmalı?
Almanya'da işvereninizden yazılı bir iş sözleşmesi alacaksınız. İş sözleşmesi adınız, sözleşmenin başlangıç tarihi ve çalışma koşulları (maaş, tatil günleri, haftalık çalışma saatleri vb.) gibi bilgileri içermelidir. Daha fazla ayrıntıyı "İş sözleşmesi" bölümünde bulabilirsiniz.
Almanya'da eğitimimi başarıyla tamamladım. Artık burada çalışabilir miyim?
Mezun olduktan sonra Almanya'da kalıp burada çalışabilirsiniz. Avrupa Birliği'nden, Avrupa Ekonomik Alanı'ndan veya İsviçre'den iseniz, iş piyasasına sınırsız erişiminiz vardır. Üçüncü bir ülkeden geliyorsanız, örneğin eğitiminizi tamamladıktan sonra çalışmak, iş aramak veya doktora yapmak için oturma izni alabilirsiniz. "Mezuniyet Sonrası Beklentiler" makalesinde hangi fırsatların karşınıza çıktığı açıklanmaktadır.
Batı Balkanlar Tüzüğü Nedir?
Batı Balkanlar Tüzüğü Arnavutluk, Bosna-Hersek, Kosova, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, Karadağ ve Sırbistan vatandaşlarının Alman işgücü piyasasına erişimini kolaylaştırıyor. Bu ülkelerden birinden geliyorsanız Batı Balkanlar Düzenlemesi ve Nitelikli Göç Yasası kapsamındaki seçeneklerinizi öğrenin.
Almanya'da iş kurmak
Almanya'da iş kurabilir miyim? Bunun için vizeye ihtiyacım var mı?
Avrupa Birliği, Avrupa Ekonomik Alanı veya İsviçre'den geliyorsanız Almanya'da iş kurabilirsiniz ve vizeye ihtiyacınız yoktur. Herkesin Almanya'da yaşamak ve iş kurmak için vizeye ihtiyacı var. Hızlı Kontrol ile seçeneklerinizi kontrol edebilirsiniz.
Ayrıntılı bilgiyi "İş kurma vizesi" makalesinin "Almanya'da iş kurma" bölümünde bulabilirsiniz.
Mesleki faaliyetim serbest meslek mi yoksa serbest çalışma mı?
Hangi serbest meslek faaliyetini yürüttüğünüze bağlı olarak, serbest çalışan olarak çalışabilir veya bir ticarete kaydolabilirsiniz. Bu konuyla ilgili bilgileri "Yeni işletme türleri" makalesinde bulabilirsiniz.
Almanya'da kendi işimi kurmak istersem destek alacak mıyım?
Almanya'da serbest meslek sahibi olmak isteyenler için çok sayıda finansman programı ve ücretsiz danışmanlık merkezi bulunmaktadır. Daha fazla bilgiyi "Finansman ve finansman programları" makalesindeki "İş kurma" dosyasında bulabilirsiniz.
Almanya'da yaşamak
Konut aramak nasıl çalışır?
Daire ve konut tekliflerini çoğunlukla internetteki emlak platformlarında bulabilirsiniz. Bir emlakçıdan da yardım isteyebilirsiniz. "Almanya'da Yaşamak" bölümü ek bilgi ve bağlantılar sunmaktadır.
Yeni bir konaklama birimine taşınırken nelere dikkat etmeliyim?
Kalacak yeri bulduktan ve taşınmayı planladıktan sonra aklınızda bulundurmanız gereken birkaç şey var. Bununla ilgili ipuçlarını "Almanya'da Yaşamak" bölümünde bulabilirsiniz.
İkamet yerimi nereye kaydettiririm ve hangi belgelere ihtiyacım var?
Şehrinizdeki Konut Sakinleri Kayıt Ofisi (Einwohnermeldeamt veya Bürgeramt), yeni ikamet yerinize kaydolmanızdan sorumludur. Taşındıktan sonraki iki hafta içinde orada randevu almanız gerekmektedir. Daha fazla bilgiyi "Konut arama" bölümünde bulabilirsiniz.
Ailem benimle Almanya'ya gelebilir mi?
Prensip olarak evet. Siz ve eşiniz Avrupa Birliği'nden, Avrupa Ekonomik Bölgesi'nden veya İsviçre'den iseniz, Almanya'ya taşınmak oldukça basittir. Bunun için vizeye gerek yoktur. Eşiniz üçüncü bir ülkeden geliyorsa, eşlerin yeniden birleşmesi amacıyla Almanya'ya giriş için vizeye ihtiyaçları vardır. Almanya'da nitelikli bir işe girişmek için oturma izniniz ilk kez 1 Mart 2024 tarihinde veya sonrasında verildiyse, anne-babanızı veya kayınpederinizi Almanya'ya getirebilirsiniz. Bu amaç için hangi gereksinimlerin karşılanması gerektiğini buradan okuyun. Ebeveynlerin aile birleşimi hakkında daha fazla bilgiyi Alman Büyükelçiliğinden veya yerel yabancılar dairesinden alabilirsiniz.
Eğitim
Almanya'da okumak istiyorum. Gereksinimleri nelerdir?
Alman üniversitelerinden birinde eğitim almak istiyorsanız, eğitim görmenize olanak sağlayan üniversiteye giriş yeterlilik belgesine ihtiyacınız olacaktır. Daha fazla bilgiyi Hızlı Kontrol'de ve "Çalışma ve Eğitim" bölümünde bulabilirsiniz.
Almanya'da eğitim almanın maliyeti nedir?
Bir devlet üniversitesinde okumak veya doktora yapmak istiyorsanız çoğu durumda öğrenim ücreti alınmaz. Diğer ülkelerle karşılaştırıldığında Almanya'da eğitim bu nedenle ucuzdur. Sadece küçük bir dönem ücreti ödemeniz gerekir. Buna bölgedeki otobüs ve tren seferlerinden ücretsiz yararlanmanızı sağlayan dönem bileti de dahildir. Başka hangi maliyetleri hesaplamanız gerektiğini "Çalışma" bölümünde öğrenebilirsiniz.
Almanya'da okumak veya doktora yapmak istiyorum. Burs alabilir miyim?
Almanya'da okumak veya doktora yapmak istiyorum. Burs alabilir miyim?