Almanya’da çok çeşitli yüksek kaliteli kiralık konutlar mevcut, ancak aynı zamanda özellikle büyük şehirlerde yüksek bir talep var. Nasıl daire bulabileceğinizi açıklayacağız ve taşınmadan önce ve sonra nelere dikkat etmeniz gerektiğine dair ipuçları vereceğiz.
İlk konaklama yeriniz
Almanya’da kalıcı bir konut bulana kadar ilk birkaç hafta için mobilyalı bir tatil evi veya gençlik yurdu gibi çeşitli seçenekler vardır.
Konut aramak
İnternetteki tanınmış emlak platformlarında daire ve ev ilanları bulabilirsiniz; artık mevcut daire ve evlerin çoğu burada sunulmaktadır. Ayrıca bölgesel günlük gazetelerde de teklifler bulabilirsiniz.
Almanya’da arz ve talep büyük ölçüde bölgeye bağlıdır. Kırsal alanlarda hızlı bir şekilde teklif alabilseniz de, büyük şehirlerdeki mülk sahipleri genellikle birkaç ilgili taraf arasından seçim yapar. Özellikle büyük şehirlerin içinde ve çevresinde, daire veya ev arayışı daha fazla zaman alıcı ve maliyetli olabilir. Yaşayacağınız şehir veya bölgedeki konut piyasasını zamanında okuyun.
Ev ve daire paylaşımları (WG'ler)
Kira masrafları
Bir mülkün kira bedeli, yaşam alanına, yerleşim yerine, inşaat yılına ve durumuna ve ayrıca binadaki olanaklara (örneğin asansör, kapıcı hizmeti veya garaj alanı) bağlıdır. Kiralar özellikle Münih, Frankfurt veya Stuttgart gibi büyük şehirlerde yüksektir. Şehirlerin yanı sıra, her şeyden önce pahalı olan çevredeki bölgelerdir, yani. büyük bir şehrin hemen yanındaki bölge.
Kira fiyatlarına genel bakışı içeren bir Almanya haritasını burada bulabilirsiniz. Güncel kiralama fiyatları hakkında bilgi edinmek için Mietspiegel (kira endeksi) ve şehrinizin adını da arayabilirsiniz.
Belirli bir konut teklifine bakarken, kira fiyatının “sıcak” mı yoksa “soğuk” mu olduğunu kontrol ettiğinizden emin olun.
Kiralama
Almanya’da kira sözleşmelerinin yazılı olarak yapılması gerekmektedir. Çoğu durumda, kira sözleşmesinde Kaltmiete (soğuk kira), yani odanın kullanımına ilişkin kira belirtilir. Warmmiete (sıcak kira) aynı zamanda su, ısınma, atık imhası ve kapıcı hizmetleri gibi yan masrafları da içermektedir.
Elektrik ve gazın genellikle ayrı ayrı kaydedilmesi gerekir ve genellikle sıcak kiraya dahil edilmez. Kira sözleşmesinde hangi maliyetlerin yan maliyetlerin parçası olduğu ayrıntılı olarak belirtilir. Her ay ev sahibine veya ev sahibine kirayı ödemek zorundasınız. Güvenli tarafta olmak için ev sahibine veya ev sahibine kira dışında başka ne ödemeniz gerektiğini sorun.
Ayrıca sözleşmeyi imzaladığınızda mülk sahibi sizden en fazla üç aylık soğuk kira bedeli kadar depozito ödemenizi isteyebilir. Dairede bir şeye zarar vermediğiniz veya kirayı ödemediğiniz sürece, bu meblağı çıkar çıkmaz geri alacaksınız.
Taşınmak
İkamet Kayıt Bürosuna veya Vatandaşlık Kayıt Bürosuna kayıt olmak: Almanya’da yaşayan her kişinin kayıt yaptırması gerekir. Bunu, taşındıktan sonra en geç iki hafta içerisinde Konut Kayıt Bürosunda veya Vatandaşlık Kayıt Bürosunda (Einwohnermeldeamt veya Bürgeramt) yapmalısınız. Bunun için geçerli bir kimlik kartına ihtiyacınız olacaktır. Kiralık konaklama durumunda, doldurulmuş bir konut sağlayıcı onayı da sunmanız gerekir. Bu, mülk sahibinin ne zaman, nereye ve nereye taşınacağınızı teyit ettiği bir belgedir. İlgili Konut Kayıt Bürosunun formunu ve adresini genellikle taşındığınız şehrin web sitesinde bulabilirsiniz.
Enerji ve su şirketlerine kayıt olmak: Yan kiralama bedellerine elektrik, sıcak su veya kalorifer gazı dahil değilse, tedarikçiyi kendiniz bulmanız ve onlarla sözleşme imzalamanız gerekecektir.
Telefon, internet ve (kablolu) televizyon için kaydolma: Almanya’da çeşitli hizmet sağlayıcılar bulunmaktadır. Bunları karşılaştırmak işe yarar; çevrimiçi portallar yararlı olabilir. Telefon, TV ve İnternet bağlantısı kurmanın birkaç hafta sürebileceğini lütfen unutmayın. Mümkünse taşınmadan önce bir sağlayıcıyla iletişime geçmek en iyisidir.
Televizyon ve radyo ücretleri: Almanya’da, radyo, televizyon ve internet için konaklama başına ücretlendirilen kamuya ait “ARD, ZDF ve Deutschlandradio katkı hizmetine” bir ücret (aylık yaklaşık 18,00 €) ödemekle yükümlüsünüz. dairede veya evde yaşayan kişi sayısından bağımsız olarak. Online kayıt olmak için buraya tıklayınız.