https://unsplash.com/de/fotos/gruppe-von-menschen-die-tagsuber-auf-einer-bank-in-der-nahe-von-baumen-sitzen-Q_Sei-TqSlc

Almanca bilgisine ihtiyacım var mı?

Almanca öğrenirseniz, Almanya'daki günlük yaşamda daha iyi anlaşacaksınız. Burada Almanca dil becerilerinin neden önemli olduğunu öğrenin.

Sie befinden sich hier:

Almanca öğrenmek, Almanya’daki hayata hazırlanmak için atabileceğiniz en önemli adımlardan biridir. Daha çabuk alışmanıza yardımcı olacak ve yeni arkadaşlar bulmanızı kolaylaştıracaktır.
İş veya eğitim gibi bazı amaçlar için, belirli bir düzeyde Almanca göstermeniz bile gerekli olabilir. Vize başvurusunda bulunurken genellikle belirli bir düzeyde Almanca’nın kanıtı da gereklidir:

  • Sağlık meslekleri: Almanya’da sağlık sektöründe çalışmayı planlıyorsanız, ör. Bir hemşire veya doktor olarak Almanca bilmek şarttır. Çalışmak istediğiniz federal eyalete bağlı olarak Avrupa Ortak Dil Referans Çerçevesi’nin (CEFR) B1 veya B2 Düzeyi gereklidir.

Not: Almanya’da öğretmenlik veya avukatlık gibi düzenlemeye tabi bir mesleği icra etmek için tanınma almanız gerekecektir. Bunlar ve diğer birçok düzenlemeye tabi meslek aynı zamanda Almanca bilgisi gerektirir. Tanınma prosedürü ve dil sertifikaları hakkında daha fazla bilgi „Anerkennung in Deutschland“ portalında bulunabilir ve Mesleki Tanınma Hizmet Merkezi’nden (ZSBA) kişisel tavsiye alınabilir.

  • Öğrenciler ve stajyerler için Almanca: Almanya’da Almanca eğitim veren bir lisans programına başvuruyorsanız, yükseköğretim kurumunun gerektirdiği dil becerilerine sahip olduğunuzu kanıtlamanız gerekecektir. Kural olarak, stajyer adaylarının Almanya’da eğitime başlayabilmeleri için gerekli düzeyde Almanca konuşabilmeleri de gerekmektedir. Bununla ilgili daha fazla bilgiyi “Çalışma” veya “Eğitim” bölümünde bulabilirsiniz.
  • Eşler için Almanca: Almanca dil becerileri, çalışma hayatına ve topluma hızlı bir şekilde entegre olmanıza yardımcı olmak için önemlidir. Ayrıca ailenizin tüm üyelerinin en azından bir miktar Almanca konuşabilmesi durumunda partnerinizin de kendisini Almanya’da daha rahat hissetmesi muhtemeldir. Bununla birlikte, eşinizin veya çocuklarınızın Almanya’da yanınıza gelmesi için vize başvurusunda bulunuyorsanız, aşağıdaki oturma izinlerinden birine sahipseniz, onların dil becerilerini kanıtlamanıza gerek yoktur:
      • AB Mavi Kart (İkamet Yasası’nın 18g Maddesi [(AufenthG]))
      • BİT Kartı ve Mobil BİT Kartı (Bölüm 19, 19a AufenthG)
      • Vasıflı işçiler için oturma izni (Bölüm 18a AufenthG veya Bölüm 18b AufenthG)
      • Yüksek vasıflı işçiler için yerleşim izni (Bölüm 18c para. 3(3) AufenthG)
      • Araştırma amaçlı ve gezici araştırmacılara yönelik oturma izni (Bölüm 18d, 18f AufenthG)
      • Diğer istihdam amaçlı oturma izni; memurlar (Bölüm 19c AufenthG)
      • Serbest meslek amaçlı oturma izni (Bölüm 21 AufenthG)
  • Vize şartı olarak Almanca bilgisi: Vize başvurusunda bulunmak için belirli bir düzeyde Almanca gerekebilir. Mesleki eğitim almak amacıyla vize alabilmeniz için B2 düzeyinde Almanca’ya sahip olmanız gerekir. Mesleki eğitim vizesi alabilmek için B1 düzeyinde Almanca dil becerisi gereklidir.
  • Yabancı mesleki niteliklerin tanınması amacıyla vize almak için genellikle minimum A2 seviyesi gereklidir.

“Vize” bölümünde her vize türüne ilişkin gereksinimler hakkında daha fazla bilgi edinin.

2024_Visum_erforderliche_Deutschkenntnisse_EN

Vize türüne bağlı olarak gerekli Almanca dil bilgisi

Belirli bir oturma izni almak için hangi Almanca dil becerilerine sahip olmanız gerektiğini kontrol etmek için bu tabloyu kullanabilirsiniz.

2024_Visum_erforderliche_Deutschkenntnisse_EN

Not

İşiniz için Almanca dil becerilerinizi kanıtlamanıza gerek olmasa bile, önceden Almanca öğrenmek kararlılığınızın bir göstergesidir. İnsanlar iş yerinde genellikle günlük hayatta olduğundan farklı konuştuklarından, dilsel ve kültürel farklılıkların farkında olmak ve belirli terminolojiyi bilmek bu durumlarla daha etkili bir şekilde başa çıkmanıza yardımcı olacaktır. Mesleki dil kursları iş dünyasına hazırlanmanın iyi bir yoludur.

Almanca dil yeterliliği nasıl ölçülür?

Almanca becerileriniz genellikle Avrupa Ortak Dil Referans Çerçevesi (CEFR) esas alınarak değerlendirilir. CEFR, yabancı dil öğrenenlerin her düzeyde neyi ifade edebildiğini ve anlayabildiğini tanımlayan altı dil yeterliliği düzeyi arasında ayrım yapar.