https://unsplash.com/de/fotos/gruppe-von-menschen-die-tagsuber-auf-einer-bank-in-der-nahe-von-baumen-sitzen-Q_Sei-TqSlc

Okul sistemi ve zorunlu eğitim

Almanya dünya çapında eğitim sistemiyle tanınmaktadır. Burada Alman okul sistemi hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Sie befinden sich hier:

Almanya'nın okul sistemi

Almanya’da okula devam zorunluluğu olduğundan, çocuklarınız altı yaşını doldurduktan sonra okula gitmeleri gerekmektedir. Alman okullarının çoğu devlet tarafından yönetilmektedir ve çocuklarınızın okula gitmesi için herhangi bir ücret alınmaz. Ayrıca ücret alan özel ve uluslararası okullar da bulunmaktadır.

Bireysel eyaletler eğitim politikasından sorumludur. Bu, okul sisteminin bir dereceye kadar sizin ve ailenizin yaşadığı bölgeye bağlı olacağı anlamına gelir. Çocuklar her eyalette her zaman aynı müfredata sahip değildir ve ders kitapları da farklılık gösterebilir. Bireysel eyaletlerin farklı okul türleri de vardır. Genel olarak Alman okul sistemi şu şekilde yapılandırılmıştır:

Grundschule (ilkokul): Normalde altı yaşındaki çocuklar okul kariyerlerine ilk dört sınıfı kapsayan ilkokulda başlarlar. Yalnızca Berlin ve Brandenburg’da ilkokul altıncı sınıfa kadar devam etmektedir. İlkokulun sonunda çocuğunuzun akademik performansını göz önünde bulundurarak çocuğunuzun hangi ortaokula gideceğine siz ve çocuğunuzun öğretmenleri karar vereceksiniz.

Weiterführende Schulen (ortaokullar) – en yaygın türler şunlardır:

  • Hauptschule (5’ten 9’a veya 10’uncu sınıflara yönelik ortaöğretim genel okulu)
  • Realschule (5’ten 10’a kadar olan sınıflar için daha pratik ortaokul)
  • Gymnasium (5’ten 12’ye veya 13. sınıflara kadar daha akademik ortaokul)
  • Gesamtschule (5 ila 12 veya 13. sınıflar için kapsamlı okul)

Hauptschule ve Realschule: Hauptschule veya Realschule’yi başarıyla tamamlayan gençler mesleki eğitim almaya hak kazanır veya Gymnasium veya Gesamtschule’deki Sekundarstufe II/Oberstufe’ye (≈ altıncı sınıf) transfer olabilirler.

Gesamtschule: Hauptschule, Realschule ve Gymnasium’u birleştirir ve üçlü okul sistemine bir alternatif sunar.

Gymnasium: 12. veya 13. sınıfın sonunda, öğrenciler Abitur olarak bilinen sınavlara girerler ve başarılı olmaları durumunda, ortaöğretimden ileri düzey ortaöğretim sertifikası ile mezun olurlar ve onlara bir üniversitede veya uygulamalı bilimler üniversitesinde eğitim görme hakkı verilir. Ancak mesleki eğitim almayı ve doğrudan iş piyasasına girmeyi de seçebilirler.

Almanya'nın eğitim sistemi

https://www.make-it-in-germany.com/en/living-in-germany/family-life/school-system

Yurt dışından yeni gelen çocuk ve gençlerin okula kayıtları

Eğer çocuklarınız Almanya’ya girişte okul çağındaysa, onlara okulda nasıl yer bulunabileceğini hiç şüphesiz merak edeceksiniz. Buna okul yönetimi tarafından yerel eğitim yetkilisine danışılarak karar verilir. Genel kural olarak, ülkeye yeni giriş yapan çocuklar normal okul derslerine katılamamakta, bunun yerine Almanca becerilerinin eksikliği nedeniyle özel deneme dersleri verilecektir. Amaç onları mümkün olan en kısa sürede normal okul sınıflarına entegre etmektir.

İyi bir okul nasıl tanınır?

Kural olarak çocuğunuzun hangi okula gitmesi gerektiğine karar vermekte özgürsünüz. Bu nedenle birkaç okula göz atmak iyi bir fikirdir. İyi bir okulun işaretlerinden biri, yalnızca yüksek kalitede eğitim vermekle kalmayıp aynı zamanda tiyatro, spor, dil ve müzik kulüpleri ve okul gezileri gibi ders dışı etkinlikler de sunmasıdır. İyi bir okul aynı zamanda ebeveynlerin katılımını da teşvik eder. Okulda çocuğunuz için yer olup olmadığını öğrenmenin yanı sıra ders dışı seçenekler hakkında da bilgi almalısınız. Çocuğunuz henüz Almancayı akıcı konuşamıyorsa, okulun genellikle Deutsch als Zweitsprache (yabancı dil olarak Almanca) olarak adlandırılan Almanca dersleri sunduğundan emin olun. Burada öğretmenler çocuğunuzun dersleri anladığından ve müfredata ayak uydurabildiğinden emin olacaklardır.