placeholder-page-title-image-ustalik

Zanaatçılık Meslekleri

Alman işçiliği, müşteriye yakınlık, yüksek kaliteli ürünler ve pratik çözümler anlamına gelir; bu sektörün aktif bir parçası olun!

Sie befinden sich hier:

Zanaat nedir?

El sanatları, Almanya’da orta ölçekli işletmelerin kalbi ve ekonominin lokomotifidir. Geniş ürün ve hizmet yelpazesine sahip olan ticaret, müşteriye yakınlığı sayesinde yüksek kaliteli ürünler ve bireysel sorun çözümleri yaratmaktadır. Ticaret sadece özel kişilere yönelik olmayıp aynı zamanda sanayi, ticaret ve kamu sektörüne de yöneliktir. Zanaat da çok çeşitlidir ve aşağıdaki alanları içerir:

  • İnşaat ve genişletme
  • metal ve elektrik
  • Ahşap ve plastik
  • Bina temizleme ticareti
  • Gıda el sanatları
  • Sağlık ve kişisel bakım el sanatları
  • Giyim, tekstil ve deri el sanatları
  • Grafik tasarım el sanatları

Rakamlarla Alman zanaatkarlığı

1 Milyon

orta ölçekli işletmeler el sanatları sektörüne aittir.

5,7 Milyon

insan 2021'de el sanatlarında çalıştı.

Kariyerinize Alman el sanatlarında başlayın

Uzun yıllara dayanan geleneğe ve 2 ila 3,5 yıllık ikili eğitime ek olarak, zanaat aynı zamanda birçok yenilikçi gücü de beraberinde getiriyor. Bu nedenle ticaretin geleceğe yönelik olduğu düşünülmekte ve ileri eğitim ve usta bir zanaatkar olarak profesyonel serbest meslek gibi cazip ilerleme fırsatları sunmaktadır. Nitelikli uzmanlar özellikle aşağıdaki alanlarda aranır:

  • Tesisatçı: Sıhhi tesisatta, atölyede metal veya plastik bileşenler üzerinde çeşitli hazırlık çalışmaları gerçekleştirirsiniz ve bunları daha sonra mülke monte edersiniz, örn. B. çatılarda ve cephelerde. Yeni binaların yanı sıra bunlar aynı zamanda tadilat da olabilir; B. Enerji kullanım sistemleri, su drenajı ve ısı yalıtımı alanlarında yeni çevre koruma gerekliliklerini karşılamak.
  • Sıhhi tesisat, ısıtma ve iklimlendirme teknolojisinde tesis tamircisi: Bu işte, binalara su ve hava besleme sistemlerinin (sıhhi sistemler) yanı sıra aşağıdaki gibi ısıtma sistemlerini kurarsınız: Örneğin güneş enerjisi sistemleri, ısı pompaları ve ahşap pelet sistemleri. Boruların, levhaların ve profillerin manuel ve mekanik olarak işlenmesine ek olarak, montaj sonrasında çeşitli sistemlerin işlevselliğinin düzenli olarak kontrol edilmesinden de sorumlu olacaksınız. Ayrıca akıllı ev sistemleri ve cihaza özel yazılımlar da kuracaksınız.
  • İnşaat:
    • Beton ve çelik imalatçısı: Beton veya betonarme üretmenin yanı sıra, örneğin merdivenler, duvarlar, köprüler ve barajlar gibi şantiyelerdeki münferit parçaları daha fazla işlemeden önce kalıp üretirsiniz.
    • Ocak ve baca yapımında 300 m yüksekliğe kadar bacalar ile yüksek rakımlara ulaşabilirsiniz. Yanmaz yapılar üretmenin yanı sıra çeşitli yalıtım malzemeleri de kullanırsınız; B. soğuk ve ısı korumasında. Faaliyet alanınız aynı zamanda yıldırımdan korunma sistemlerinin kurulmasını da içermektedir.
    • Bir duvarcı ustası olarak öncelikle açık havada, şantiyelerde, bağımsız olarak ve meslektaşlarınız, şantiye yöneticileri ve mimarlardan oluşan bir ekip halinde çalışırsınız. Faaliyet alanınız, fiili duvar işçiliğinin yanı sıra planlama ve üretimini de kapsamaktadır.
  • Zemin montajcısı olarak projenin başından sonuna kadar oradasınız. H. müşteri tavsiyesinden alt yüzeyin hazırlanmasına, zeminin fiili döşenmesine ve diğer yüzey işlemlerine kadar. Yüksek lisansınızı parke döşeme alanında tamamlayabilirsiniz.
  • Enerji teknolojisine odaklanan elektrik mühendisleri: Bu meslekte, tasarım/planlamadan elektronik sistemlerin üretimi/kurulumuna, son kabul ve satış sonrası desteğe kadar çalışırsınız. Çoğunlukla otomasyon teknolojisi, enerji tedariği, makine ve tesis mühendisliği ile araç yapımında açık pozisyonlar bulacaksınız.
  • Bina temizleyicileri: Sistematik olarak önemli olan bu işte, ofis binalarında veya kamu binalarında çalışırsınız, örneğin: B. idari binalar, hastaneler ve yüzme havuzlarının yanı sıra toplu taşıma ve parklarda. Doğru araçları ve temizlik maddesi dozajını seçmek için stratejik eylem gereklidir.

İpucu

Zanaat kariyer portalında öğrenme ve ileri eğitim fırsatları hakkında daha fazla bilgi edinin!
zanaatcilik-1

Zanaatkarlık alanında Usta ("Meister") Lisans unvanı

Eğer bir zanaat öğrendiyseniz, Almanya’da usta bir zanaatkar olmak için de eğitim alabilirsiniz. Almanya’da „Meister“ unvanı, devlet tarafından tanınan bir eğitim yeterliliği ve yöneticiler için bir kalite özelliğidir. Özellikle lisans gerektiren işlerde, iş kurmak için genellikle yüksek lisans derecesine ihtiyacınız vardır. Hangi mesleklerin ruhsat gerektiren veya gerektirmeyen zanaatlara ait olduğunu öğrenmek için zanaat yönetmeliğini okuyun.

Milletin eğitmeni

Zanaat sadece toplumun refahına değil aynı zamanda nitelikli uzmanların yetiştirilmesine de katkıda bulunmaktadır. Kursiyerlerin %29’u vasıflı işlerde istihdam edilmektedir. Ancak birçok eğitim pozisyonu hala doldurulmamış durumda. Bu nedenle acilen yeni yetenekler aranıyor. Zanaat sektöründeki stajlar, çıraklıklar ve boş çıraklıklar hakkında bilgi edinin!

Bilgi

Mesleki eğitimini tamamlamış Bosna-Hersek’ten kalifiye bir uzman mısınız? HabiZu projesi aracılığıyla Almanya’ya gelme (zanaat bir gelecek sunar) ve mesleğinizde resmi tanınırlıkla çalışma fırsatından yararlanın. Proje meslekleri ve proje hizmetleri hakkında daha fazla bilgiyi Federal İş Ajansı’nın („Bundesagentur für Arbeit „) ana sayfasında bulabilirsiniz.

Vizeye ihtiyacım var mı?

Avrupa Birliği, Lihtenştayn, İzlanda, Norveç veya İsviçre vatandaşı olarak Almanya’da çalışmak için vizeye veya oturma iznine ihtiyacınız yoktur. Diğer ülke vatandaşlarının Almanya’da çalışabilmeleri için oturma iznine ihtiyaçları vardır. Vize bölümünde vasıflı işçilere yönelik çalışma vizesi hakkında daha fazla bilgi bulabilirsiniz.

İpucu

Belirli koşullar altında, mesleki eğitiminizi tamamlamışsanız 6 ay süreyle iş aramak için Almanya’ya da girebilirsiniz. Bu konuda daha fazla bilgiyi “İş aramak için vize” başlığı altında bulabilirsiniz.

zanaatcilik-2

Tanınmaya ihtiyacım var mı?

Düzenlemeye tabi meslekler olarak adlandırılan mesleklerde, bu meslekleri Almanya’da icra edebilmek için yabancı yeterliliğinizin tanınması gerekir. Düzenlenmeyen meslekler için yabancı niteliklerin tanınması genellikle bir gereklilik değildir. Ancak AB üyesi olmayan bir ülkeden geliyorsanız ve Almanya için vize veya çalışma iznine ihtiyacınız varsa, tanınma mutlaka gereklidir. Mesleki yeterliliğiniz varsa tanınma sürecinden geçmeniz gerekir. Tanınma süreci hakkında daha fazla bilgiyi “Kabul Edilmek” bölümümüzde bulabilirsiniz.

Mesleki yeterliliklerinizin tanınması için başvuruda bulundunuz ve Almanya’daki tanıma kurumu tam tanınma için gerekli niteliklere sahip olmadığınızı mı tespit etti? O halde yabancı mesleki niteliklerin tanınmasına yönelik vizenin sizin için olası bir seçenek olup olmadığını öğrenin.

Sonraki adımlar

yesil-isler-sonraki-adimlar
  • Kariyer beklentileriniz: Hızlı kontrolümüzle Almanya’da çalışma ve yaşama seçeneklerinizi kontrol edebilirsiniz.
  • Alman iş piyasası: Bölümümüzde iş arama hakkında daha fazla bilgi edinin ve değerli ipuçları alın.
  • Hemen başvurun: “Almanya’da İş Arıyorum” – İş Pazarımızda uygun bir pozisyon bulun ve Almanya’da başarılı bir başvuru için ipuçlarımızı kullanın.