Düzenlenmiş meslekler tanınmayı gerektirir
Almanya’da yasal düzenlemelere tabi mesleklerde ancak belirli niteliklere sahipseniz çalışabilirsiniz. Bu, sağlık hizmetleri, hukuki danışmanlık, devlet okullarında öğretmenlik ve mühendislik alanlarındaki birçok meslek için geçerlidir. Bir işletmeyi yürüten bazı usta zanaatkarlar için de düzenlemeler vardır. Düzenlenen bu mesleklerden birinde tam kapasiteyle çalışmak istiyorsanız, menşe ülkenize bakılmaksızın mesleki yeterliliğinizin genel olarak tanınması gerekecektir. Düzenlenmiş meslekler söz konusu olduğunda, tanınma kararı genellikle bir mesleği icra etmek için izin verme prosedürünün bir parçası olarak alınır.
Bilgi
AB/AEA/İsviçre’den göç
Almanya’da düzenlemeye tabi bir meslekte çalışmak istiyorsanız, hemen hemen her durumda, yabancı mesleki yeterliliğinizin tanınmasını sağlamanız gerekecektir. Başka bir AB ülkesine yerleştiyseniz, Almanya’da ara sıra tanınma zorunluluğu olmadan çalışabilirsiniz. Ancak öncelikle Almanya’daki yetkili makama başka bir AB ülkesinde ikamet ettiğinizi bildirmeniz gerekmektedir.
Düzenlemeye tabi olmayan bazı meslekler de tanınmayı gerektirebilir
Almanya’daki mesleklerin çoğu düzenlemeye tabi değildir. Bunlar, ikili mesleki eğitim sisteminde kazanılan nitelikleri gerektiren meslekleri ve yüksek öğrenim derecesi gerektiren birçok mesleği içerir. Örneğin, Almanya’da işletme ekonomisti, bilgisayar bilimcisi veya fırıncı olarak çalışmak için yabancı diplomalarınızın tanınmasına gerek yoktur.
Bazı durumlarda, yabancı mesleki niteliklerin tanınması veya yüksek öğrenim derecesinin karşılaştırılabilirliği, üçüncü ülke vatandaşlarına vize verilmesinin şartı olabilir. Örneğin AB Mavi Kart ve nitelikli profesyonellere yönelik vize için durum böyledir. AB, AEA ve İsviçre dışındaki ülkeler üçüncü ülke olarak kabul edilmektedir.
Biyolog, fizikçi veya dilbilimci gibi düzenlenmiş bir mesleğe yol açmayan yüksek öğrenim yeterlilikleri için, düzenlenmiş meslekler veya vasıflı ticaret ve zanaatlar için olduğu gibi bir tanınma prosedürü yoktur. Bu niteliklere sahip üçüncü ülke vatandaşlarının oturma izni alabilmeleri için, yabancı yüksek öğrenim yeterliliklerinin Almanya’daki yüksek öğrenim yeterliliğiyle karşılaştırılabilir olarak kabul edildiğini kanıtlamaları gerekir. Daha fazla bilgi için Yabancı Eğitim Merkezi Ofisinin (ZAB) anabin veritabanına bakın. Daha fazla bilgi için “Akademik nitelikler” bölümümüze bakın.
Bilgi
Not
Denklik (tanınma) kontrolü prosedürü, Yabancı Eğitim Merkezi Ofisinin (ZAB) mesleki yeterliliklerine ilişkin dijital bilgi prosedürü ile karıştırılmamalıdır. İkincisi, yalnızca yabancı mesleki yeterliliğinizin, edindiğiniz ülkede devlet tarafından tanınıp tanınmadığının kanıtı olarak hizmet eder. Daha fazla bilgiyi ZAB web sitesinde bulabilirsiniz.